Nou atac contra l'assistència jurídica gratuïta

Dia 22 de març, s'ha detectat una incidència greu en el procés de sol·licitud d'assistència jurídica gratuïta. El professor JSP va comparèixer al servei d'orientació jurídica amb una resolució judicial del cas Cipriano, va omplir la sol·licitud i va rebre les instruccions de presentació de la documentació necessària. Encara que les instruccions remarquen que cal lliurar els papers en 10 dies hàbils de termini, el lletrat RASP va concertar la cita de lliurament amb una nota sense signatura per a després del termini, malgrat que hi havia disponibilitat anterior. Fer cas a la nota hauria suposat la denegació de la sol·licitud.

Cal tenir en compte que l'assistència jurídica gratuïta no és només un dret per a qui no té recursos. De vegades, és l'única manera d'iniciar el procediment judicial davant la impossibilitat de trobar un advocat, sense considerar la llei del poder judicial. Recordem que al cas Cipriano, ple d'irregularitats administratives i judicials, el professor JSP intenta mostrar que les forces de seguretat de l'estat poden intervenir comunicacions sense autorització judicial. El cas no ha volgut ser defensat per advocats especialitzats com els del bufet Almeida i ePrivacidad que ni han presentat pressupost.

Aquesta no és la primera vegada que s'ataca l'assistència jurídica gratuïta. Al 2012, el govern volia limitar l'accés a tres vegades a l'any. El que no està clar amb aquest nou atac és si es tracta d'un cas generalitzat o conseqüència de l'activisme del professor JSP, perquè no consten més casos públics. La incidència ha estat comunicada al col·legi d'advocats.


Published: 2017-03-23 23:25